Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Perineum Fıtığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 395
Kayıt tarihi : 10/08/08

Perineum Fıtığı Empty
MesajKonu: Perineum Fıtığı   Perineum Fıtığı Icon_minitimeÇarş. Ağus. 20, 2008 2:26 pm

Perineum Fıtığı

Operasyonun Yapılış Amacı

Genellikle bölge kaslarının zayıflığı, bazı köpeklerde doğmasal yatkınlık veya aşırı ıkınmalar sonucu görülen ve hemen anüs deliğinin sağ veya sol tarafında ortaya çıkan fıtıklar perineum fıtığı olarak adlandırılır.
Hastalık tek taraflı veya çift taraflı oluşabilir ve genellikle orta yaş ve üzeri köpeklerde görülür.
Fıtıklaşan organlar genellikle bağırsak, idrar kesesi, omentum ve prostatdır. perineumdaki yırtıkdan çıkan organlar deri altında toplanır ve anüsun sol veya sağ tarafında veya her iki tarafda birden şişkinlikler oluşur. Anüs sanki içeri gömülmüş gibi bir görüntü oluşur. Hastanın oturması ve kalkması ağrılıdır. Fıtıklı bölgeye dokundurmak istemez. Bu şişkinlik olaya müdahalede gecikildiğinde artma eğilimindedir. Operasyon bu şişkinliğin giderilmesi ve iç organların yerine yerleştirilerek kasların onarılması amacını taşır. Olayın tedavisinde operasyondan başka çare yoktur.

Operasyon Öncesi Dikkat edilmesi Gerekenler


Eğer hastanın genel durumunda bir bozulma söz konusu ise önce bu tedavi edilmelidir. Ancak barsak veya idrar kesesi gibi organların fıtıklaştığı ve boğulduğu durumlarda hastanın hayatı tehlikede olduğu için acil operasyon yapılması gerekebilir.
Perineal fıtıklar anal kese yangıları veya tümörleri ile karışabilir. Bu nedenle dikkatli bir tanı yapılmalı ve gerekirse diğer tanı araçlarından faydalanılmalıdır.
Köpeğinize operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek vermeyiniz. Bu anestezik madde alacak olan köpeğinizin daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon Tekniği

Operasyon için sakinleştirici uygulanan köpeğin hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle fıtık bölgesindeki kıllar traş edilerek uzaklaştırılır, daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bölgenin kirlenmemesi için anüs deliği kapatılır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan köpeğe hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Perineal fıtık operasyonlarında fıtık şişkinliği ne taraftaysa operasyonda o tarafdan yapılır. Operasyon için deri açıldığı anda çoğu zaman fıtığı oluşturan organla karşılaşılır. Gecikilmiş ve ihmal edilen vakalarda nadirde olsa yapışmalar oluşur. Öncelikle yapışan organlara bir zarar vermeden yapışmalar ayrılır. Daha sonra fıtıklaşan organlar içeri itilir ve önce fıtık deliği sonrada kaslar ve deri kapatılır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda uygulanmalı, köpeğin yarayı yalayarak tahrişini ve dikişlere zarar vermesini önlemek amacı ile mutlaka yakalık takılmalıdır. Gerektiği durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Şiddetli ıkınmaların fıtığın tekrarlamasında etkin olduğu düşünülerek kabızlığın oluşmasının önüne geçilmelidir. Bu nedenle hekiminizle görüşerek ameliyat sonrası beslenme düzenini bir süre için değiştirmelisiniz.
Operasyon sonrasında çeşitli nedenlerle dikişlerin zarar görmesi olasılığı göz önünde bulundurulmalı ve risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir. Ayrıca çok fazla havlama özelliği olan köpekler bir kaç gün çevrelerini göremeyecekleri bir yerde tutulmalıdırlar.
Tam deri iyileşmesi yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.
Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekiminize danışmalısınız.

Operasyonlar Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Perineal fıtıkların nüks etme ihtimali oldukca yüksekdir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır.
Operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır.
Operasyon bölgesindeki dikişleri köpeğin dişleri ile açma riski olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle operasyon sonrasında mutlaka ve mutlaka yakalık kullanılmalı ve hiç bir şekilde çıkarılmamalıdır.
[/quote]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://goldenretrieverfun.yetkinforum.com
 
Perineum Fıtığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: SAĞLIK :: Ameliyatlar-
Buraya geçin: