Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 İdrar Kanalının Açılması

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 395
Kayıt tarihi : 10/08/08

İdrar Kanalının Açılması Empty
MesajKonu: İdrar Kanalının Açılması   İdrar Kanalının Açılması Icon_minitimeÇarş. Ağus. 20, 2008 2:28 pm

Operasyonun Yapılış Amacı

Üretra idrarın, idrar kesesinden dışarıya taşınmasını sağlayan boşaltıcı kanaldır. Bu kanalın taş ve tümör gibi bir nedenle tıkanması durumunda tıkanıklığın giderilerek idrar akışının sağlanabilmesi için yapılan operasyona uretrotomi denilir. Üretra tümörleri nadir görülen olgulardır. Ancak idrar taşları nedeniyle tıkanmalar özellikle erkek köpeklerde oldukça sık karşılaşılan olgulardır.
Böyle bir tıkanma durumunda sancılı idrar yapma, kanlı idrar, kesik kesik idrar yapma veya hiç idrar yapamama gibi klinik belirtiler görülebilir. Karın bölgesinin elle muayenesinde idrarın dışarıya atılamaması ve kesede birikmesi nedeniyle kesede dolgunluk ve hassasiyet de tespit edilebilir. Ayrıca yapılan kan ve idrar tahlili sonuçları ve röntgen bakısı ile tıkanmalar tespit edilebilir. Tıkanmanın giderilmesi amacıyla da uretrotomi operasyonu yapılarak kanal açılır ve tıkanıklık sebebi (taş, tümör) uzaklaştırıldıktan sonra tekrar kapatılır.

Operasyon Öncesi Dikkat edilmesi Gerekenler

Eğer idrar taşı nedeniyle ani şekillenen bir tıkanma sözkonusu değilse operasyon için hekiminiz ile uygun zamana karar verdiğinizde köpeğinizin operasyon için genel sağlık kontrollerini yaptırmanız gerekebilir. Bu durum genel durumunu belirlemek ve anestezik alacak olan köpeğinizi risk altına sokmamak için faydalı olacaktır. Bu amaçla gerekli görüldüğünde röntgen, ultrason veya kan tahlili gibi uygulamalar yapılabilir.
Üremi veya benzer nedenlerle genel durumda bozulmaların söz konusu olduğu hallerde eğer tam bir tıkanma ve acil bir durum söz konusu değilse bir kaç gün serum ve antibiyotik tedavisi yapılarak genel durumun düzenlenmesi faydalıdır.
Eğer köpeğinizin herhangi bir ilaç allerjisi varsa bunu hekiminize mutlaka belirtiniz.Köpeğinize operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek vermeyiniz. Bu anestezik madde alacak olan köpeğinizin daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda uygulanmalı, köpeğin yarayı yalayarak tahrişini ve dikişlere zarar vermesini önlemek amacı ile mutlaka yakalık takılmalıdır.
Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.
Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekiminize danışmalısınız.
Ayrıca operasyondan sonra taş oluşumunu önleyici profosyonel mamalar ile beslenmelidir.

Operasyonlar Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar


Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.
Operasyon bölgesindeki dikişleri köpeğin dişleri ile açma riski olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle operasyon sonrasında mutlaka ve mutlaka yakalık kullanılmalı ve hiç bir şekilde çıkarılmamalıdır.
Operasyon sonrası en önemli komplikasyon kanalda daralma olasılığı, tekrar taş oluşumu ve tıkanmanın nüksetmesidir.
[/quote]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://goldenretrieverfun.yetkinforum.com
 
İdrar Kanalının Açılması
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: SAĞLIK :: Ameliyatlar-
Buraya geçin: