Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Midenin Alınması

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 395
Kayıt tarihi : 10/08/08

Midenin Alınması Empty
MesajKonu: Midenin Alınması   Midenin Alınması Icon_minitimeÇarş. Ağus. 20, 2008 2:34 pm

Operasyonun Yapılış Amacı

Köpeklerde sık karşılaşılan yabancı cisim olgularında yutulan cismin mideden çıkarılması amacıyla gastrotomi yapılır.
Genellikle kemik, plastik kapaklar, oyuncak parçaları, küçük top benzeri cisimler köpekler tarafından sıkça yutulur. Bu cisimlerin bir kısmı kusma ile dışarı atılabilir. Bazen de sindirim sistemine geçerek eğer tıkanmaya neden olmazlarsa dışkılama yolu ile dışarı atılırlar. Ancak kusma veya dışkı ile dışarı atılamayan büyük veya batıcı cisimler ya midede kalırlar veya barsaklara geçerek burada tıkanmaya sebep olurlar.
Yutulan cismin midede yarattığı irkilti nedeniyle gastritis (mide yangısı) gelişir. Bu nedenle de şiddetli kusmalar şekillenir. Bazı durumlarda cisim midenin çıkışında tıkanmaya neden olabilir. Hasta yemeğini reddetmez yer ancak kısa süre sonra tekrar çıkarır. Tıkanmanın söz konusu olduğu durumlarda dışkılamada yoktur. Zamanla kusmalar artar, iştahsızlık, vücut ısısında artış, halsizlik gibi genel durum bozukluklarına ait belirtiler belirgin hale gelir. Bunları takiben dehidrasyon şekillenmesi ile birlikte tam bir düşkünlük hali gözlenebilir.
Çoğunlukla batıcı olmayan ve tıkanmaya neden olmayan cisimler gastritis veya buna bağlı kusmalara neden olmadığı sürece tespit edilmeleri oldukça güçtür.
Midede yabancı cisim olgularında endoskopi ile yabancı cisimler çıkarılmaya çalışılabilir. Ancak tahriş edici veya batıcı cisimler geri alınırken bazen daha fazla hasar yaratabilirler. Bu nedenle bu tür olgularda operasyon ile yabancı cismi almak tercih edilen yöntem olmalıdır.

Operasyon Öncesi Dikkat edilmesi Gerekenler


Köpeğinizi bir şey yutarken gördüyseniz vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz. Eğer yuttuğu şey küçük ve batıcı nitelikde değilse hemen kusturmayı deneyebilirsiniz. Bunun için soda veya tuz kullanılabilir. Ancak büyük veya batıcı karakterdeki cisimlerde kesinlikle kusturmayı denemeyiniz.
Röntgen ile yutulan cisim tespit edilmiş ise ve yutulan cismin ne olduğu tam olarak biliniyorsa ve boyut olarak mide ve bağırsaklardan geçebilecek bir büyüklükte ise 12-24 saat (hasta yemeğini yiyiyor, genel durumu bozulmuyor ve kusmuyorsa) beklenilebilir. Bazı vakalarda 8 gün sonra bile yutulan cisimlerin kusma yolu ile atıldığı gözlenmiştir. Ancak bu süre içinde hasta sürekli gözlenmeli ve kusma gibi bir tıkanma belirtisi görüldüğü anda vakit kaybetmeden operasyon yapılmalıdır.
Yutulan cisim iğne gibi batıcı bir cisimse yine vakit kaybedilmeden operasyon yapılmalıdır.
Eğer köpeğinizin herhangi bir ilaç allerjisi varsa bunu hekiminize mutlaka belirtiniz.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda uygulanmalı, köpeğin yarayı yalayarak tahrişini ve dikişlere zarar vermesini önlemek amacı ile mutlaka yakalık takılmalıdır.
Operasyondan sonra en az 48 saat sıvı veya katı hiç bir yiyecek verilmemeli ve bu sürede hasta serum ile desteklenmelidir. Daha sonra 3-5 gün süreyle sulu gıdalar ile beslenir ve bu sürenin sonunda normal diyete geçilir.
Operasyon sonrasında çeşitli nedenlerle dikişlerin zarar görmesi olasılığı göz önünde bulundurulmalı ve risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir.
Ayrıca çok fazla havlama özelliği olan köpekler bir kaç gün çevrelerini göremeyecekleri bir yerde tutulmalıdırlar.
Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.
Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekiminize danışmalısınız.

Operasyonlar Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına ve serum tedavisine dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.
Ancak operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır. Dikişleri köpeğin dişleri ile açma riski olduğu unutulmamalı, mutlaka ve mutlaka yakalık kullanılmalı ve hiç bir şekilde çıkarılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.
[/quote]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://goldenretrieverfun.yetkinforum.com
 
Midenin Alınması
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: SAĞLIK :: Ameliyatlar-
Buraya geçin: