Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Doğum hazırlıkları ve doğum hakkında tüm bilinmesi gerekenler :

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 395
Kayıt tarihi : 10/08/08

Doğum hazırlıkları ve doğum hakkında tüm bilinmesi gerekenler : Empty
MesajKonu: Doğum hazırlıkları ve doğum hakkında tüm bilinmesi gerekenler :   Doğum hazırlıkları ve doğum hakkında tüm bilinmesi gerekenler : Icon_minitimeÇarş. Eyl. 03, 2008 3:32 pm

Doğum hazırlıkları ve doğum hakkında bilinmesi gerekenler :


Köpeğinizin rahatça doğum yapabilmesi için ona aşağı resimdeki gibi bir doğum sandığı hazırlayın. Böylece köpeğiniz bu sandığın içinde rahatlıkla hareket edebilecek, doğum yaparken veya yavruları emzirirken istediği pozisyonu alabilecek, kulübesinde olduğu gibi içeri girip çıkma derdi olmayacak ve ihtiyaçları için ayağı kalkması gerektiğinde sizin gözetiminizde olduğu için yavrularını ezmesi engellenmiş olacaktır.

Sandık kulübe gibi kapalı olmadığından doğum esnasında herhangi bir yardıma gerek duyulursa müdahale etmeniz çok daha kolay olacaktır. Bunun yanında bu sandık sayesinde doğumdan sonra annenin yavrulara bakıp bakmadığını ve yavruların gelişimini rahatlıkla takip edebilirsiniz. Doğum sandığı sıcak, kuru, cereyanlardan uzak bir yerde bulunmalıdır.

Yumuşaklık ve temizlik için sandığın altına havlu ve başka yumuşak malzemeler koyabilirsiniz ancak gazete kağıdı daha iyidir çünkü kirlendiklerinde değiştirilmeleri kolaydır.

Yavrular biraz büyüdüklerinde ayaklarını daha sağlam basabilmeleri için gazete kağıdı yerine daha sağlam malzemeler koymalısınız. Sandığın bir tarafına mutlaka sürgülü bir kapı yaptırın ki yavrular büyüdükleri zaman buradan rahatlıkla inip çıkabilsinler.



Doğum aşamasında mutlaka köpeğinizin başında olunuz ki her hangi bir aksilik olursa duruma müdahale edebilesiniz. Köpekler genelde 57 ve 63 gün arasında doğururlar. Bu zaman sırasında hazırlıklı olun ve sık sık köpeğinizin dececesini ölçün. Bilindiği gibi köpeklerin vücut ısıları 38 derece civarın ; 37,8 ila 38,2 arasında değişir ve doğum yaklaştığı sırada da ısıda 1 ile 1,5 derecelik düşme olur.

İşte bu ani ısı kaybını fark ettiğiniz anda köpeğiniz 12 ila 18 saat arasında doğuracak demektir. Artık geri sayım başlamıştır. Hesabınızı yaparak o günü köpeğinize ayırınız. Doğum takriben 18 saat sürecek doğal bir mucizedir. O günkü strese ve yorgunluğa hazır olunuz. Eğer doğum 63 günden çok fazla gecikirse hemen veteriner hekime başvurunuz.

Normal, sağlıklı bir köpek genelde kolay doğum yapar, bir doktorun yardımına gerek duymaz. Her yavru kendi plazentası içinde doğar, ancak yavru nefes almaya başlamadan önce bu plasentanın alınması gerekir. Genelde dişi köpek bu işi hemen yerine getirir ve göbek bağını da keser. Doğumdan sonra yavruları temizlemek ve solunumlarını sağlamak için yalayıp durur. Yaklaşık 3 hafta süren bu yalama bir başka yaşamsal amaç daha taşır ki buda yavruların dışkılamasını sağlamaktır.

Bazen dişi köpek plasentayı açmayı veya göbek bağını kopartmayı ihmal eder ya da bu işi kendi başına yapamaz. Böyle durumlarda derhal duruma müdahale etmeye hazır olmalısınız. Yavru köpek oksijeni tükenince ye kadar plasentanın içine en fazla 8 dakika kalabilir. Plasentayı ilk önce yavrunun kafasındaki bölgede yırtıp daha sonra tamamını alarak açabilirsiniz. Sonra yavrunun ağzı ve burnundaki tüm sümükleri alın ve kan dolaşımını sağlamak için bir havlu ile ovalayın. Göbek bağını balmumu sürülmemiş bir iplikle bağlayın ve karnın yaklaşık 5 cm yukarısından kesin. Yararın iltihaplanmasını önlemek için tentürdiyot sürün.

Yeni doğan yavru, beden ısısını kontrol edemez ve bu nedenle sıcak bir ortamda tutulmalıdır. Ortam ısısı 19-21 derece arasında kalmalıdır. Yaşamın bu ilk günlerinde üşümesi yavruyu strese sokar ve enfeksiyon hastalıklarına açık hale getirir.

Doğumdan sonra anne köpeğin ilk ürettiği süte "kolostrum" adı verilir her yavru, doğumdan olabileceğince kısa bir süre sonra kesinlikle ilk 24 saat içinde kolostrum içebilmelidir. Kolostrum yavruya fayda sağlayan pek çok madde içerir. Örneğin, annenin bağışıklık kazanmış olduğu tüm enfeksiyon hastalıklarına karşı yavruyu koruyacak imünoglobulinler doğumdan birkaç gün sonra artık yavru tarafından alınamazlar.

Bazen bir dişi köpek yavrularına bakmak istemez yada bakamaz. Böyle bir durumda, siz onun yerini almak zorundasınız; yavruları beslemeli, dışkılamalarını sağlamalı ve sıcak bir ortam sunmalısınız.

Yavru köpekleri sürekli olarak sıcakta, soğuk hava akımlarından uzak tutmak çok önemlidir. 7.günden 10. güne kadar ısı yavaş yavaş azaltılabilir. Pek çok kişi, köpeğin yaşamanın ilk günlerinde idrar ve dışkı yapmasının her beslemeden sonra annesi tarafından sağlandığının farkında değildir. Anne bu işi üstlenmiyor ise ılık suya batırılmış bir parça pamuk ile anal bölgeyi hafifçe ovalayın. Yavru köpeklere düzenli olarak hafifçe mesaj yapılması çok yararlıdır; bu bir tür pasif jimnastiktir, aynı zamanda kan dolaşımını uyarır.

Yavruların doğumunu takip eden 1 hafta içinde annenin diyeti hafif olmalıdır. Süt, yumurta ve bisküvi verilebilir. İlk hafta ağır ve aşırı beslenme çok süt üretimine, dolayısıyla göğüs problemlerine yol açabilir. Anne normale döndüğünde ve yavrular muntazam emmeye alıştıklarında artık diyet arttırılabilir. Bundan sonra annenin yüksek proteinli gıdalara ihtiyacı vardır. Örneğin ciğer, et, yumurta, süt gibi. Çiğ et süt verimini arttıran en iyi gıdadır. Aynı zamanda sıvı gıdalar da süt üretimini devam ettirir. Gıdaya ek olarak vitamin ve mineraller verilmelidir.

Özellikle eğer yavru çok fazla ise çocuklarımıza verdiğimiz vitamin kompleksi şuruplardan 4cc. iğnesiz enjektörle köpeğinizin ağzına sıkın. Bu hem annenin çabuk toparlanmasına neden olur , hem de yavrulara süt yoluyla geçmiş olur.

İlk 48 saat hepsinin gerektiği gibi meme emdiğinden emin olabilmek için yavruları çok yakından izleyiniz. Bazen zayıf veya küçük bir yavru bir kenara itilir, annesi de ona bakmayı ret eder. Bu gibi yavrular elle beslenmelidir ve genelde ilk haftadan sonra kardeşlerine yetişirler.

Bazen yavru çok küçük olabilir ve kendi başına süt ememez. Bu durumda annesinin memesinin ucuna getirilip ağzına süt sıkmak gerekir. Zayıf yavruların gıda takviyesi evde hazırlanan bir formül veya dışarıdan hazır satın alınan bir formülle olmalıdır. Keçi sütü yeni doğmuş yavruyu güçlendirir. Gıda takviyesi durumunda mamalar arasında yavru annesinin yanına konmalıdır.

Anne köpek yavrusunu yalayarak temizler ve ısıtır. Zayıf yavru devamlı ağlar, üşür durumu kritiktir. Bu durumda derhal ayrı bir kutuya alınmalıdır. Sıcak su şişesi veya elektrikli battaniye ile sıcak tutulmalıdır. Her yarım saatte glikoz su veya sütle beslenmeli ve gerekirse uyarılması için gıdasına 1-2 damla konyak katılmalıdır.

Yavru süt emmek istemiyorsa veya annenin sütü yeterli değilse yavruya süt emmeyi öğretmek gerekir. Bunda başarılı olunamazsa yapay beslenmeye baş vurulmalıdır. Yavruyu annenin meme ucuna getirip ağzına süt sıkmak, reflexleri başlatmanın bir yoludur. Genelde, annesinin sütünün tadına vardıktan sonra yavru zevkle memeyi emmeye başlayacaktır.

Annenin iki arka memesine dikkat ediniz. Bunlar genelde çok büyük ve sütle doludur. Bazen çok şiş ve dolu olurlar. Yavrular bu durumda memeleri ememez. Annenin ateşi yükselir, memede enfeksiyon ve apse oluşur. Yavruların arka memeleri emmediği durumlarda memeler elle sağılarak onların emebileceği boyutlara getirilmelidir.

Eğer köpek küçükse yavrular en dolu memelere getirilmelidir. Yavruların meme değişimi sağlanırsa hiç bir meme aşırı süt üretiminden çatlamaz ve tıkanmaz. Son zamanlarda yapılan bir çalışma da meme emen yavrulardan 1/3 nün anne sütünden memnun olmadığını göstermiştir. Yavrular çok huzursuzdur ve gerektiği gibi büyüyemez. Bu gibi durumlarda yavrunun şişeyle beslenmesi hem yavru hem de annenin yararınadır�

Doğumu takip eden bir kaç günde dişi köpek yavrularını hiç bir şekilde bırakmak istemez. Hatta tuvalete gitmek için bile yavrularından ayrılmak istemese de genel sağlığı açısından ihtiyaçlarını karşılamak için yavrularından ayrılmaya teşvik edilmelidir. İlk 2 haftada yavruların yanından ayrılsa bile birkaç dakikada geri döner. Doğumdan sonraki 5 günde dişi köpek 4-5 kez dışarı çıkmalıdır. 3. günden sonra yavrulardan ayrılması daha uzun süreli olmalı ve ilk haftanın sonunda normal yürüyüşlerine başlayarak vücut fonksiyonlarının normale dönmesini sağlamalıdır.

Eksersiz süt verimini de uyarır. Anne köpek yokluğunda, yavrularının rahatsız edilmeyeceğinden emin olmalıdır. Yavrular sütten kesilinceye kadar pek fazla kimseye gösterilmemelidir. Böylece yavrular hastalıktan korunmuş olur.

Bunun yanında eğer köpek çok yavru yaptıysa birinci haftadan sonra yavrular arasında belirgin şekilde boy farkı oluşmaya başlayacak ve bazı yavrular zayıf düşecektir. Siz onları ne kadar çok dikkat edip diğerlerine yetişmeleri için daha çok süt olan memelere koymaya çalışsanız da daha baskın olan diğer yavrular onlara dirlik vermeyecektir. Diğer yavruları alıp sadece zayıf olan yavruları beslemeye çalışmakta çok bir fayda etmeyecektir çünkü annenin kalan sütü bu yavrular için yeterli olmayacaktır.

Yavrular arasındaki farkı önlemenin ve zayıf yavruları diğerlerine yetiştirmenin en iyi yolu anneyi iki saat gerekirse çok daha fazla süre, günde iki kez yavrulardan uzaklaştırarak memelerinin şişip, iyice süt dolmasını sağlamak ve iyice doyana kadar ilk önce zayıf gördüğünüz yavruları emzirtmektir. Çok kısa zamanda aradaki farkın kapanacağını göreceksiniz. Yavrular anne sütü dışında ek gıdaya başladıktan sonra artık korkacak bir şey kalmayacaktır.

Eğer köpeğiniz kurzhaar , drahthaar veya breton cinsi ise mutlaka yavruların kuyruklarının doğumdan sonraki ilk üç gün içinde kestirtiniz. Yavruların henüz sinirleri gelişmemiş olduğundan kuyruk kesimi esnasında acı hissetmeyecek veya çok az hissedecek, kanaması çok az olacak ve kesilen yer anne tarafından yalanarak bir gün içinde tertemiz olacaktır.
ALINTI
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://goldenretrieverfun.yetkinforum.com
 
Doğum hazırlıkları ve doğum hakkında tüm bilinmesi gerekenler :
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: GOLDEN,AİLE :: Doğum-
Buraya geçin: